2013. október 18., péntek

Diétás Desszertek:

Ezt a nasit tegnap készítettem lightos verzióban hogy én is ehessek belőle:-P...az enyém lett a túrókrémes a többieké pedig a nutellás verzió mert persze ők nem diétáznak:-)!

                   

               Banános amerikai palacsinta

 



 

 Hozzávalók:


  • 1 db érett banán 
  • 2 közepes tojás 
    30 g zabpehelyliszt 
    csipet só
     tetszőleges édesítőszer 
    fahéj, vanília, egyéb fűszerek ki mit szeret(én vaníliaaromával csináltam)
Az elkészítés szerencsére villámgyors: a fent leírt összetevőket botmixerrel pépesítjük, összekeverjük. (Ha ilyen eszköz nincs kéznél, vagy 3. napja a mosogatóban figyel, villával is összetörhetjük a banánt, és elkeverhetjük a hozzávalókat :) ) Félretesszük pár percre, hagyjuk állni egy keveset, ez idő alatt besűrűsödik a massza. Egy teflon serpenyőben olajat/zsiradékot hevítünk -én kókuszolajat használtam- és amikor forró, kicsi vagy közepes korongokat terítünk szét benne. A tészta magas lesz, nem folyik szét, mint a hagyományos palacsinta, inkább a kelt- vagy amerikai palacsinta tésztájára emlékeztet. Miután az egyik oldala megsült, megfordítjuk, és alig egy perc múlva már ki is szedhetjük a kész palacsintáinkat.
A mellékelt képeken vaniliás túrókrémmel rétegeztem a kisült tésztákat.
Illetve nutellásan banán karikákkal és vegyesen(aki nem diétázik!)

Fontos:
A banán és tojás méretétől függően könnyen meglehet, hogy nem elegendő 30 g liszt. Törekedjünk arra, hogy 5 perc pihentetés után sűrűen folyó tésztát kapjunk, ha nem ilyen, adjunk még hozzá lisztet.
Vaníliás túrókrémhez :
 250g natúr krémes állagú túró(Coop-ban vettem)
édesítőszer  izlés szerint
 2 tk vannília aroma
1 citrom héja
kb.4 ek.  tejföl 10%-os
Ezeket jól kikeverni és kész is:-)


Jó étvágyat hozzá!!!

2013. október 16., szerda

Édes kekszek:

Akár télapóra is elkészíthetjük ezt a süteményt, hisz Angliában ezt teszik ki a télapónak egy kis tejjel! Jó étvágyat kívánok hozzá! :)

                          Cookies(Télapó sütije)







Hozzávalók:

  • 2 tojás
  • 22,5 dkg vaj vagy Rama margarin
  • 40 dkg liszt
  • 18 dkg cukor
  • 20 dkg barna cukor (helyettesíthetjük finomra őrölt kristálycukorral)
  • 1 csomag élesztőpor
  • 3 tábla étcsoki
  • rumaromával még jobban feldobhatjuk az ízét

Elkészítés:


Aprítsuk fel a csokikat, negyedeljünk el minden kockát! A lisztet keverjük össze az élesztőporral, majd a tojást, a vajat és a 2 féle cukrot keverjük el egy másik tálban (itt keverjük bele a rumaromát is). Ha ezt fényesre kevertük, hozzáadhatjuk az élesztőporos lisztet, majd a felaprított csokit. Ezután más dolgunk sincs, mint hogy vizes kanállal kirakjuk őket a tepsibe. Előmelegített sütőben megsütjük.


Tipp:Celofánba csomagolva tökéletes ajándék lehet....

Sós finomságok:

                       Imádom a lila hagymát...aki így van vele az mindenképpen próbálja ki:-P..a minap találtam rá erre az isteni receptre "Erika süteményei"oldalon....mindenképp elfogom még készíteni.....

                                  Lila hagymás pogácsa




Hozzávalók:

50dkg sima liszt
25dkg tea vaj
1evőkanál só
1 tojás
1/2 dl tej
1 nagy tejföl fele
2.5 g élesztő ( 1 élesztő fele )

vaj,vagy zsír
 lila hagyma ,vagy 2.-3 kicsi,vagy 1 nagy




Elkészítése:
  A tejet meglangyosítjuk,bele a cukor,majd az élesztő.( Az élesztő mindig szoba hőmérsékletű legyen,és elég 1 kávéskanál cukor) 10 perc pihi...
  A vajat elmorzsoljuk a liszttel,majd bele a sót.Közepébe mélyedés,ide a tejföl,a tojás,és a kissé felfutatott élesztő.A tésztát összegyúrni.Folpackba csomagolva  hűtőbe tenni 2 órára.
---A vajat vagy zsírt felolvasztani ( én jó kis disznózsírt használtam ,csak ide ;-) és bele a fél karikára vágott lila hagymát lassú tűzön megfonnyasztani.Langyosra hűteni.
--A tésztát a lisztezett deszkán vékonyra nyújtani,majd a hagyma 3/4-é-vel megkenni.
--Ezután hajtogatni ,a tészta felső harmadát a középső harmadra hajtjuk,majd az alsó harmadát ennek a tetejére.A maradék hagymát ekkor kenjük a tésztára.
--Mindkét oldalról behajtjuk a tésztát a közepéig,majd kettéhajtjuk.Hűvös helyen hagyjuk pihenni legalább fél -1 órán át.
--Ujjnyi vastagra nyújtani,majd pogácsa szaggatóval kiszaggatni. Sütő papírral bélelt tepsire ültetni,és hagyni 30 percig kelni. Ezalatt előmelegítem a sütőt 200 c'-ra. Mielőtt a sütőbe tolom,megkenem 1 felvert tojással amibe ÉN teszek egy nagy csipet sót,ettől ilyen szép fényes ;-) 10-12 perc alatt megsülnek.

Másnap is Isteni,harmadnap nem tudom,mert még addig nem maradt belőle.Ha  valaki nem szereti benne a hagymát hagyma nélkül is nagyon finom .Pl.sajttal:-P


Desszertek

                          Párom szülinapjára alkottam....:-)

                       Epres-sztracsatellás       túrós charlotte torta:

 


 





Hozzávalók:

2 db 6 tojásos piskótatekercs eperlekvárral töltve
500 g tehéntúró
5 dl tejszín
1 ü eper befőtt/konzerv v friss
1 dl viz
20 g zselatin
kristálycukor ízlés szerint
1 citrom reszelt héja (elhagyható)
2 cs vaníliás cukor
1 cs habfixáló
Csokireszelék

Elkészítése:

A piskótából két adagot sütünk a következőképp: a 6 tojássárgáját, a 6 ek kristálycukorral habosra kavarjuk, majd hozzáadjuk a 6 ek lisztet (+fél cs sütőpor, de akár el is hagyható), majd a habosra felvert 6 tojásfehérjét. A kapott masszát (szilikonos) sütőpapírra tesszük, szépen elegyengetjük, majd megsütjük szép világosra. Sütőben szépen megsül, függ a sütő fajtájától is, de inkább végezzünk tűpróbát. Ha megsült, még melegen vegyük le róla a sütőpapírt és egy konyharuhába tekerjük fel (a konyharuha lehetőleg ne szöszölődjön, mert ráragad a tésztára). Ezt a műveletet még egyszer megismételjük, hogy megkapjuk a két piskótatekercsünket. Ha kihűltek a tészták, finoman kitekerjük és betöltjük eper lekvárral, és félretesszük őket.
A túrót összetörjük (villa, botmixer) pépesre, majd hozzáadjuk a kockára vágott eper darabokat (hagyjunk egy pár darabot a díszítéshez), a vaníliás cukrot és az ízlés szerinti cukrot, citrom héját.
A zselatint feloldjuk 1 dl vizben, majd langyosra hűtjük, és a 3,5dl tejszínhez (hideg legyen) adjuk, és ezzel együtt keményre verjük a tejszínt, majd a kész habot hozzáadjuk az ízesített túróhoz.
Szükségünk lesz egy gömbölyű 2 literes edényre, melyet folpackkal kibélelünk, és a piskótatekercseket kb. 7mm vastag szeletekre vágjuk, amelyekkel szorosan kibéleljük az edény belsejét, alját is. Beleöntjük az ízesített túrót,csokireszeléket majd a tetejét is beborítjuk a maradék piskótával és lefedjük a tetejét szeletelt eperrel utána folpackkal, majd picit megnyomkodjuk és betesszük a hűtőbe kb. 4 óra hosszára.
Az idő eltelte után levesszük a tetejéről a fóliát, ráteszünk egy hozzá illő tányért és átfordítjuk (ha tortaalátétet akarunk alátenni, akkor most kell, mert később már nem mozdítható), majd levesszük róla a fóliát.És tállhatjuk is:-)!



Desszertek:

A párom vágyott egy kis desszertre...így körbenéztem mi van itthon így született meg ez a fini desszert:-)


             Epres-krémtúrós-zabkekszes kehely:

 


Hozzávalók:
250 g krémes állagú natúr túró(én a Coopban vettem)
1 cs. Győri édes zabfalatok 
Eperlekvár ízlés szerint 
 kis tejföl a túró lazításához v tejszínhab 

ízlés szerint cukor(én nyírfacukorral csináltam)
1 tk.vanília aroma

ha szeretjük akkor tehetünk bele  reszelt citromhéjat is



Elkészítése: 

 A kekszet egy zacsiban apróra törjük,A túrót krémesre keverjük a tejföllel,aromával,édesítjük.
Üveg pohárba v fagyi kehelybe rétegezzük.
 
 

 


                                    

2013. október 15., kedd


Itt van az ősz...tegnap kaptam a szomszéd bácsitól egy vödör körtét és egyből arra gondoltam hogy valamit alkotnom kell belőlük...íme a mai kreációm:-)

               Leveles kabátba bújtatott fahéjas körte:





      

Hozzávalók:

1 csomag leveles tészta
3 nagy körte
1 tojás
Barna cukor izlés szerint a tetejére
fahéj  


 Elkészítése:
A leveles tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk,a körtéket meghámozzuk,félbevágjuk úgy hogy a szára megmaradjon,kimagozzuk és a leveles tészta felére helyezzük őket kicsit távol egymástól,fahéjjal kis nádcukorral behintjük,körbekenjük 1 felvert tojással,majd ráhajtjuk a másik felét a tésztának,lenyomkodjuk a körte mellett,és késsel körbe vágjuk kis szélet hagyva nekik,majd villával a széleit lenyomkodjuk,sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük,tetejüket beirdaljuk majd a felvert tojással megkenjük és kis nádcukrot szórunk a tetejére.
Előmelegített sütőben  175'c-on megsütjük.
Vanília fagyival,csokiöntettel tálaljuk...jó étvágyat hozzá:-P!!!

       Tipp:
Akár almával,banánnal is elkészíthetjük:-)