2013. október 25., péntek

Főételek

Nagyon szeretem a sós és az édes ízek találkozását,így ez a recept is az egyik kedvencem....:-P


       Hawai tejszínes  pulykamell,hercegnő burgonyával:




Hozzávalók:

0,5 kg pulykamell vagy csirkemell
2 dl főzőtejszín
1 fej hagyma

pici cukor(izlés szerint)
1 doboz ananászkonzerv
 pici  vízzel elkevert liszt vagy étkezési keményítő (a sűrítéshez)


Hercegnő burgonyához a hozzávalói és elkészítése:

1 kg burgonya, 12 dkg vaj, 4 tojássárgája, pici reszelt szerecsendió, só.


A burgonyát meghámozva kockákra vágjuk, és sós vízben meg főzzük. Leszűrjük, és néhány percig fedõ nélkül a tűzön hagyjuk, hogy a víz teljesen elpárologjon. Ezután áttörjük. Hozzákeverjük a lágy vajat, a tojássárgáját és a szerecsendióval fűszerezzük.
Kivajazunk egy sütőlapot és arra egyenletes kis karikákat nyomunk a fűszerezett képlékeny masszából. (Előzőleg egy megfelelő méretű - és az egyik sarkán levágott - nejlonzacskóba töltjük a burgonyamasszát.) Kb. 180 C fokos sütőben aranysárgára sütjük.



Különböző halból, szárnyas, marhahúsból készült mártásos ételek mellé illik.


A Hawai tejszínes pulyka elkészítése:





A hagymát  kis olajon meg futtatjuk,bele dobjuk a kockára vágott pulyka vagy csirkemellet,sózzuk.
Kicsit pirítjuk  majd bele öntjük a  konzerv ananász levét,és kicsit főzzük míg majdnem puha a husi(ha kevés a lé akkor kis vizet lehet bele tenni).
Bele szórjuk az ananászt is,majd  a tejszínt kis lével kikeverjük(hő kiegyenlítjük hogy ne ugorjon össze),beleöntjük a raguba,forralunk rajta egyet és ha nem elég sűrű akkor kis lisztes vízzel v keményítővel besűrítjük.
Hercegnő burgonyával tálaljuk(lehet rizzsel v krokettel is).

Jó étvágyat hozzá!

2013. október 24., csütörtök

Torták

Apa szülinapjára készítettük a kisfammal,nagyon finom lett,pillanatok alatt elfogyott.....


                      Fekete erdő torta

 



 

Hozzávalók a piskótához (Vizes piskóta):


6 tojás
30 dkg cukor
26 dkg liszt
4 dkg kakaópor (vagy 4 dkg liszt)
1 cs. sütőpor
12 ek víz
+ 6 evőkanál olaj

A vizes piskóta elkészítése:
A tojássárgáját a cukorral, olajjal és 8 evőkanál vízzel habosra kikavarom.
A fehérjét pici citromlével és 4 ek vízzel jó kemény habbá verem. A lisztet elkavarom a sütőporral, kakaóporral és ezt hozzákeverem a sárgájához. Végül a fehérjehabhoz szép óvatosan, nagy mozdulatokkal hozzákeverem a liszttel elkevert sárgája tésztát.
Ezután sütőpapírral kibélelt tortaformába öntöm és előmelegített közepes hőmérsékletű sütőben kb 45 percig sütöm. Tűpróbával ellenőrzöm mikor jó.

Hozzávalók a töltelékhez:
40 dkg meggy
10 evőkanál cukor
3 cs vaníliás pudingpor
0,5 l hulala tejszín
meggylekvár

A torta elkészítése:

A meggyet 3 dl vízzel és a cukorral összekeverem, 10-15 percig főzöm.
A vaníliás pudingporokat összekeverem 3 dl vízzel vagy meggylével és hozzáöntöm a meggyhez. Állandó keverés mellett sűrűre főzöm.
0,5 l Hulala tejszínt kemény habbá verem. A meggy lekvárhoz 2-3 ek. barack pálinkát keverek, ami igazán pikánssá teszi.

Mikor elkészült a piskóta hagyom, hogy kihűljön. Majd 4 lapra vágom. Az 1. lapot vastagon megkenem lekvárral. A 2. lapot a meggyes töltelékkel. A 3. lapot a tejszínnel. És végül az utolsó lapot is ráhelyezem. Ezt is vékonyan megkenem tejszínnel. A kimaradt tejszínből nyomózsák segítségével rózsákat formálok, melyek tetejére 1-1 szem meggyet rakok. Csokoládé reszelékkel megszórom.Az oldalára pedigolvasztott étcsokiból sütőpapírra szíveket rajzoltam majd hűtőbe teszem  míg megdermed.Majd egyesével rányomom az oldalára díszítésként.

 

 

 



Desszertek

Ezt a süteményt sokszor elkészítem ha kell valami gyors,finom desszertet készítenem,csináltam már barackkal,eperrel,málnával,körtével és mindet nagyon dícsérték:-)!

               Gyors  csokis-gyümölcsös pite    több variációban elkészítve:









Hozzávalók: 
2 dl tej
2 tojás
10 dkg vaj
25 dkg liszt
csipet só
gyümi izlés szerint(barack,körte,alma,szilva,eper,banán...)
1 tábla étcsoki apróra vágva(elhagyható) vagy Nutella izlés szerint
1/2 csomag sütőpor
25 dkg cukor(befőttel kevesebb)

 Elkészitése:

A gyümölcs kivételével az összes hozzávalót összekeverjük.
A gyümit meghámozzuk,felkockázzuk.
Egy tepsit kivajazunk,beszórjuk lisszttel és beleöntjük a masszát,beledobáljuk a gyümiket is.
Előmelegített sütőben (175-180'c-on kb.) megsütjük,akkor jó ha elkezd pirulni a teteje.
Tálalhatjuk csokiöntettel,nutellával,gyümölcsökkel,porcukorral a tetején......legyünk Kreatívak!!:-)






2013. október 20., vasárnap

Levesek:

Volt még itthon jó pár körtém....így készült egy kis körteleves....:-P

                      Vaníliás-fahéjas körteleves

 


 



Hozzávalók:

 

Kb.0,5-1 kg körte 

cukor vagy édesítő ízlés szerint ( én nyírfacukorral készítettem)

fahéj

2 tk.vanília aroma

pár szem szegfűszeg

1/2 l tej

1 cs.vaníliás pudingpor 

1 kis doboz tejföl 

fél citrom kifacsart leve 



Elkészítése:

A körtét megtisztítjuk,kockákra vágjuk majd feltesszük annyi vízben főni hogy ellepje,fűszerezzük(fahéj,vaníliaaroma,szegfűszeg...ízlés szerint).Édesitjük.

Amikor megfőtt a körte akkor a fele tejhez hozzáadok egy merőkanállal a levesből(hő kiegyenlítek hogy ne ugorjon össze),beleöntöm a levesbe majd a pudingport lekeverem a maradék tejjel és besűrítem vele a levest.

A tejfölt kikeverem egy kis vízzel és beleszűröm a levesbe.Lekapcsolom a gázt majd kis ideig hűlni hagyom és utána belecsavarom a fél citrom levét.

Tejszínhabbal tálalom:-)