2013. október 16., szerda

Sós finomságok:

                       Imádom a lila hagymát...aki így van vele az mindenképpen próbálja ki:-P..a minap találtam rá erre az isteni receptre "Erika süteményei"oldalon....mindenképp elfogom még készíteni.....

                                  Lila hagymás pogácsa




Hozzávalók:

50dkg sima liszt
25dkg tea vaj
1evőkanál só
1 tojás
1/2 dl tej
1 nagy tejföl fele
2.5 g élesztő ( 1 élesztő fele )

vaj,vagy zsír
 lila hagyma ,vagy 2.-3 kicsi,vagy 1 nagy




Elkészítése:
  A tejet meglangyosítjuk,bele a cukor,majd az élesztő.( Az élesztő mindig szoba hőmérsékletű legyen,és elég 1 kávéskanál cukor) 10 perc pihi...
  A vajat elmorzsoljuk a liszttel,majd bele a sót.Közepébe mélyedés,ide a tejföl,a tojás,és a kissé felfutatott élesztő.A tésztát összegyúrni.Folpackba csomagolva  hűtőbe tenni 2 órára.
---A vajat vagy zsírt felolvasztani ( én jó kis disznózsírt használtam ,csak ide ;-) és bele a fél karikára vágott lila hagymát lassú tűzön megfonnyasztani.Langyosra hűteni.
--A tésztát a lisztezett deszkán vékonyra nyújtani,majd a hagyma 3/4-é-vel megkenni.
--Ezután hajtogatni ,a tészta felső harmadát a középső harmadra hajtjuk,majd az alsó harmadát ennek a tetejére.A maradék hagymát ekkor kenjük a tésztára.
--Mindkét oldalról behajtjuk a tésztát a közepéig,majd kettéhajtjuk.Hűvös helyen hagyjuk pihenni legalább fél -1 órán át.
--Ujjnyi vastagra nyújtani,majd pogácsa szaggatóval kiszaggatni. Sütő papírral bélelt tepsire ültetni,és hagyni 30 percig kelni. Ezalatt előmelegítem a sütőt 200 c'-ra. Mielőtt a sütőbe tolom,megkenem 1 felvert tojással amibe ÉN teszek egy nagy csipet sót,ettől ilyen szép fényes ;-) 10-12 perc alatt megsülnek.

Másnap is Isteni,harmadnap nem tudom,mert még addig nem maradt belőle.Ha  valaki nem szereti benne a hagymát hagyma nélkül is nagyon finom .Pl.sajttal:-P


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése