Házi kenyér:
Hozzávalók:
2,8 dl folyadék
1,5 tk. só
csipet aszkorbinsav (vagy 1 ek. ecet)
2 ek. olaj (vagy 2 dkg vaj)
50 dkg BL 80 liszt (ha Bl 55-ös van otthon akkor 2 tk sikért tegyünk hozzá)
1 tk. cukor
1 dkg élesztő
10 dkg öregtészta vagy 10 dkg kovász(Én öregtésztával szoktam készíteni)
Öregtészta elkészítése:
3 dl langyos víz
csipet só
50 dkg liszt
1 ek. olaj
1 tk. cukor
1 dkg friss élesztő
Gépben 20 percig dagasztatom, majd hagyom, hogy alaposan túlkeljen. Nyáron az üsttel együtt beteszem a hűtőbe 10-12 órára, ilyenkor hűvösebb időben maradhat a gépben egész éjszakára. Másnap bekapcsolom a gépet, de csak addig, míg gombóccá gyűri a tésztát. Tálba teszem, letakarva hűtőbe tárolom, akár 1 hétig, 10 napig is felhasználható.
A kenyér elkészítése:
Az összes hozzávalót az üstbe teszem ebben a sorrendben ahogy le van írva,majd elinditom a kenyérsütő programot(3 óra).
ha szeretnénk magokat is tenni bele akkor csipogáskor azt megtehetjük.