2014. február 14., péntek

Amerikai sütőben sült fánk

 Nemrég vettem egy amerikai fánk sütőformát...alig vártam hogy kipróbáljam...íme az eredmény...:-)

 

                   Amerikai  fánk (Donut)









Hozzávalók:

  390 g liszt (3 bögre)
65 g porcukor (fél bögre)
20 g friss élesztő
1 dl tej (fél bögre)
5 db tojássárgája
2 ek vaj (olvasztva, hűtve)
1 kávéskanál só


Elkészítés:

 Az élesztőt futtassuk fel a langyos tejben. Keverjük össze a lisztet, a porcukrot és a sót, majd adjuk hozzá a felvert tojásokat, a vajat és a felfuttatott élesztőt, míg könnyű tésztát nem kapunk.
 Gyúrjuk a kezünk vagy egy robotgép segítségével egy 10 percig, majd tegyük egy kiolajozott edénybe, fedjük le, és hagyjuk meleg helyen pihenni 1-2 órát, míg kétszeresére nem kel a tészta. 
A már megkelt tésztát helyezzük kilisztezett felületre, és egy sodrófa, de inkább a kezünk segítségével nyújtsuk ki kb. 2-2,5 cm vastagra. Nem szabad túldolgozni a tésztát!
 Csak egyszerűen lapogassuk el a kezünkkel, vagy egy egyszerű mozdulattal nyújtsuk ki.
 Ha van sütőformánk akkor kis gombócokat gyártsunk majd igazitsuk bele a kiolajozott formába.
 Sütőforma hiányában... szaggassunk kb. 8 cm széles korongokat, majd vágjuk ki a közepüket egy kisebb formával (kb. 2-3 cm). 
Helyezzük őket sütőpapírral borított tepsire, akkora távolságra, hogy legyen helyük kicsit kelni, majd takarjuk le, és hagyjuk pihenni legalább egy jó negyed órát. 
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, majd süssük a fánkokat 8-10 percig, vagy addig, amíg aranybarnák nem lesznek. 
Díszíthetjük olvasztott csokival és dekor cukorral vagy egyszerűen porcukorral.