Nemrég vettem egy amerikai fánk sütőformát...alig vártam hogy kipróbáljam...íme az eredmény...:-)
Amerikai fánk (Donut)
Hozzávalók:
390 g liszt (3 bögre)
65 g porcukor (fél bögre)
20 g friss élesztő
1 dl tej (fél bögre)
5 db tojássárgája
2 ek vaj (olvasztva, hűtve)
1 kávéskanál só
Elkészítés:
Az élesztőt futtassuk fel a langyos tejben.
Keverjük össze a lisztet, a porcukrot és a sót, majd adjuk hozzá a
felvert tojásokat, a vajat és a felfuttatott élesztőt, míg könnyű
tésztát nem kapunk.
Gyúrjuk a kezünk vagy egy robotgép segítségével egy 10 percig, majd
tegyük egy kiolajozott edénybe, fedjük le, és hagyjuk meleg helyen
pihenni 1-2 órát, míg kétszeresére nem kel a tészta.
A már megkelt tésztát helyezzük kilisztezett felületre, és egy
sodrófa, de inkább a kezünk segítségével nyújtsuk ki kb. 2-2,5 cm
vastagra. Nem szabad túldolgozni a tésztát!
Csak egyszerűen lapogassuk
el a kezünkkel, vagy egy egyszerű mozdulattal nyújtsuk ki.
Ha van sütőformánk akkor kis gombócokat gyártsunk majd igazitsuk bele a kiolajozott formába.
Sütőforma hiányában... szaggassunk kb. 8 cm széles korongokat, majd vágjuk ki a közepüket
egy kisebb formával (kb. 2-3 cm).
Helyezzük őket sütőpapírral borított
tepsire, akkora távolságra, hogy legyen helyük kicsit kelni, majd
takarjuk le, és hagyjuk pihenni legalább egy jó negyed órát.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, majd süssük a fánkokat 8-10 percig, vagy addig, amíg aranybarnák nem lesznek.
Díszíthetjük olvasztott csokival és dekor cukorral vagy egyszerűen porcukorral.