2013. szeptember 13., péntek





           Kakaós reszelt túrós:

Ez a recept anyósomtól van,imádom ezt a sütit :-)!!Omlós,kakaós-túrós finomság:-P








Tészta: 40 dkg liszt, 25 dkg margarin, 15 dkg porcukor, 1 tojás sárgája, fél cs. sütőpor, 1 vaníliás cukor, 3 ek kakaópor
Összegyúrjuk, elfelezzük, és a kellő keménység eléréséig hütjük. ( én a mélyhütőbe szoktam egy 20 percre betenni, utána nagyon könnyen lehet reszelni. )

Töltelék: 50 dkg túró, 25 dkg cukor, 3 tojás sárgája, 1 citrom reszelt héja, 1 vaníliás cukor
Jól összekeverjük, majd 5 dkg darált kekszet keverünk hozzá, végül a 4 tojás habját is óvatosan belekeverjük.


Az egyik cipót vajazott, lisztezett tepsibe reszeljük, egyenletesen elosztjuk rajt a tölteléket, majd a másik cipót ráreszeljük.
Kis fokozaton, lassan sütöttem egy 30 * 22 cm-es tepsiben.
Sport szelet





Hozzávalók : 50 dkg darált keksz, 4 evőkanál kakaópor, 25 dkg margarin, 20 dkg kristálycukor, 2 dl tej, rum vagy rumaroma

A darált kekszet a kakaóporral összekeverjük.
Ezután egy edényben a margarint, a cukorral és a tejjel összemelegítjük annyira, hogy a vaj és a cukor elolvadjon.
Ezt ráöntjük a kakaóporral összekevert kekszre és hozzáadjuk a rumot vagy a rumaromát. Jól összekeverjük a masszát és egy tepsibe vagy jénaiba nyomkodjuk. Én egy 23*24 cm-es formát alakítottam ki belőle.
Nem kell sem sütőpapír, se más alája, simán kijön. Betenni a hűtőbe, míg a csokimáz elkészül. Gőz felett 2 tábla tortabevonót 2 ek. étolajjal felolvasztani, rákenni, hűtőbe rakni és forró vízbe mártott késsel szeletelni.


Megjegyzés : Én csak 1 tábla csokoládét használtam hozzá, mert nem akartam, hogy vastag legyen rajta a csokimáz. Nekem egy kissé leragadt pedig teflonos tepsiben készítettem. Késsel alávágtam, így azért szépen feljött. Aki fél a leragadástól annak azt ajánlom, hogy folpack fóliára nyomkodja rá a masszát.

Nagyon finom és egyszerű recept!

               Szerelmes szívek:

Ezt a kekszet a fiammal Valentin napra készitettük apának aki örömmel megette,nagyon finom omlós keksz!!!

 

 
hozzávalók 4 főre

20 dkg vaj vagy Rama
1 tojássárgája
12 dkg cukor
20 dkg liszt
8-10 dkg darált mandula vagy darált dió (el is hagyható, akkor a liszt mennyiséget növeljük)
1 tk mandula aroma
ételfesték

elkészítés

Az ételfesték kivételével összegyúrjuk a hozzávalókat. Előfordulhat, hogy még vesz fel lisztet a tészta.
Az ételfestékeket belegyúrjuk a tésztába jó alaposan, majd egy bő órát hűtőben pihentetjük.
Utána lisztezett deszkán kinyújtjuk kb. 1-1,5 cm vastagra, és sziveket szaggatunk belőle.
Előmelegített sütőben megsütjük.kb 10 perc sütés.

sütési hőfok:
180°C

     Piritott sonkás,madársaláta retekkel,tojással      tálalva ....hozzá fokhagymás tejföl volt öntetként:-))

 
Zöldségágyon sült pipicomb tavaszi salival:





Mindent(csirkecomb,gomba, cukkini,répa,hagyma,fokhagyma)
-fokhagymás csirke fűszersóval és kakukkfűvel fűszereztem,az pedig új krumpli bevagdosva,ugyanugy fűszerezve ennyi az egész,mindent bele egy tepsibe és hadd sűljön;-);-)
Pikk pakk kész van!!!1-1,5 óra kb;-)



Tavaszi sali:uborka,piros retek,újhagyma, medvehagyma,paprika.... apróra vágva,só,bors,tejföl);-);-)


Epres joghurt kehely(saját gyártmány):


 


Hozzávalók:

egy nagy doboz natúr joghurt,v tejföl(20 %os!)
1 cs.babapiskóta
izlés szerint cukor v édesítő
1 cs van,cukor v aroma
eper
kis citromhéj

A joghurt v tejfölt izlés szerint édesitjük,+citromhéj
A poharakba piskótát tördelünk ,tétegezzük a krémmel,apró kockákra vágott eperdarabokkal ,eperet,piskótával diszitjük:-))
(más gyümivel is isteniii(pl:szőlő,meggy,ribizli,citrom,barack....

2013. szeptember 12., csütörtök

                                   Palócgulyás 

 A kedvenc levesem..:-P

                                                

 Hozzávalók:
30 dkg ürü színhús,(én csirke,és disznóhúsból is szoktam készíteni!), 4 dkg zsír(vagy olaj),1 fej vöröshagyma,1 g.fokhagyma (vagy f.hagyma-krém),l kk.pirospaprika,1 babérlevél,1 csipet ő.köménymag,30 dkg burgonya,2 db sárgarépa,1 fehérrépa,50 dkg zöldbab, 2 dl tejföl
, 1 ek.liszt,t.bors és só.

Elkészítés:
Az apróra vágott hagymát felhevített zsírban félig megpirítjuk,megszórjuk p.paprikával,elkeverjük,felöntjük kb. 1/2 dl vízzel.Ha ismét zsírjára sül,beletesszük a jól megmosott,apró kockákra vágott húst,(ha ürühúsból készítjük,előzőleg le is forrázhatjuk,hogy erős szagát elvegye,megsózzuk,babérlevéllel,t.borssal fűszerezzük,hozzáadjuk a köménymagot és a z.fokhagymát.Fedő alatt többször megkevergetve puhára főzzük.Mindig csak annyi lé legyen alatta,hogy le ne süljön a hús.Közben egy másik edényben gyengén sós vízben megfőzzük az apró kockákra vágott burgonyát,sárgarépát,fehérrépát és a megtisztított,egyenletes db-okra vágott z.babot.A zsírból és lisztből rózsaszínűre pirított rántást készítünk,és a húst,krumplit,babot összeöntve berántjuk,és felöntjük annyi lével,amennyi levesre szükségünk van (de ne legyen túl híg!) Jól összeforraljuk és tálalás előtt elkeverjük benne a tejfölt.(Lehet kis tejjel is higítani,aki úgy szereti.)Ha nem elég fűszeres,utána lehet ízesíteni.

                       Ribizlis-máktorta       
 vanília öntettel:

 


 

Hv(:8főre)kb.
1 bögre liszt
1 tasak sütőpor
1 bögre darált mák
2 tojás
1 bögre cukor
2 dl tej
vaj és liszt a tepsi kikenéséhez
porcukor a szóráshoz

elkészitése:A lisztet a keverőtálba szitáljuk,hozzáadjuk a sütőport,darált mákot,,a tojásokat,a cukrot és a tejet majdhabverővel csomómentesre keverjük.Beleöntjük a kivajazott,lisztezett formába,elsimitjuk a tetejét beledobáljuk a ribizlit(lehet meggy,málna is) és 35 perc alatt 180 C-os sütőben megsütjük.porcukorral hintve vanilia sodóval tálaljuk-ami 2 cs vanilia puding,izlés szerint cukor ,tej picit több mint 1 l(hogy folyós legyen!(én tettem bele reszelt citromhéjat is).Jó étvágyat!!:-P

                                       Amerikai diós brownie:

 

 Ímea családom egyik kedvenc süteménye amit sokszor elkészítek:-)!

Hozzávalók: 10 főre

A tésztához:
  • 2 dl víz
  • 22 dkg vaj
  • 4 evőkanál keserű kakaópor
  • 25 dkg finomliszt
  • 40 dkg kristálycukor
  • 1 evőkanál szódabikarbóna
  • 1 dl natúr joghurt
  • 2 tojás 
  • 1 csomag vaníliás cukor
A tepsi kikenéséhez
  • 2-3 dkg vaj
A tészta tetejére
  • 12 dkg vaj
  • 4 evőkanál keserű kakaópor
  • 6 evőkanál natúr joghurt
  • 2 dl porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 dl durvára vágott dió

Elkészítés:
  1. A vízben felforraljuk a vajat és a kakaót, majd a tűzről lehúzzuk. A lisztet a cukorral és a szódabikarbónával összeforgatjuk, az előzőekhez keverjük. Ezután kerül bele a joghurt, a tojás és a vaníliás cukor.
  2. Kivajazott tepsibe simítjuk, és előmelegített sütőben, a közepesnél nagyobb lángon (200 fok, légkeveréses sütőben 180 fok) kb. 20-25 percig sütjük.
  3. A tészta tetejére valókat a dió kivételével megmelegítjük. Amikor a cukor felolvadt benne, akkor keverjük bele a diót. Ezt a masszát egyenletesen a kisült tészta tetejére kenjük, s csak akkor szeleteljük fel a süteményt, amikor ez a bevonat megszikárdult rajta. (Kb. 50 darab lesz belőle, 1 db 157 kcal)
           Jó étvágyat hozzá!!Figyelem!!!Függőséget okoz:-DDD!!!!

                   Zabos cukkinilepény,fokhagymás tejfölös   mártogatóssal:

 

                                 

Ez egy diétás változat amit a minap találtam ki:-) 

Hozzávalók:egy kissebb cukkini,lereszelve,1kis vörihagymával,fokhagymával,1toji,zabpehelyliszt,kis tej,só,bors,kakukkfű,kb.2ek. zabpehely,reszelt pulyka sonka..összekevertem,kis kókuszzsiron megsütöttem...isteni lett:-P:-P....igy születnek a jó kis új receptek;-)....tuti fogok még csinálni,gyerekeknek is izlett;-)....Sőt másnap is ezt kellett gyártanom:-DD