2013. október 16., szerda

Desszertek

                          Párom szülinapjára alkottam....:-)

                       Epres-sztracsatellás       túrós charlotte torta:

 


 





Hozzávalók:

2 db 6 tojásos piskótatekercs eperlekvárral töltve
500 g tehéntúró
5 dl tejszín
1 ü eper befőtt/konzerv v friss
1 dl viz
20 g zselatin
kristálycukor ízlés szerint
1 citrom reszelt héja (elhagyható)
2 cs vaníliás cukor
1 cs habfixáló
Csokireszelék

Elkészítése:

A piskótából két adagot sütünk a következőképp: a 6 tojássárgáját, a 6 ek kristálycukorral habosra kavarjuk, majd hozzáadjuk a 6 ek lisztet (+fél cs sütőpor, de akár el is hagyható), majd a habosra felvert 6 tojásfehérjét. A kapott masszát (szilikonos) sütőpapírra tesszük, szépen elegyengetjük, majd megsütjük szép világosra. Sütőben szépen megsül, függ a sütő fajtájától is, de inkább végezzünk tűpróbát. Ha megsült, még melegen vegyük le róla a sütőpapírt és egy konyharuhába tekerjük fel (a konyharuha lehetőleg ne szöszölődjön, mert ráragad a tésztára). Ezt a műveletet még egyszer megismételjük, hogy megkapjuk a két piskótatekercsünket. Ha kihűltek a tészták, finoman kitekerjük és betöltjük eper lekvárral, és félretesszük őket.
A túrót összetörjük (villa, botmixer) pépesre, majd hozzáadjuk a kockára vágott eper darabokat (hagyjunk egy pár darabot a díszítéshez), a vaníliás cukrot és az ízlés szerinti cukrot, citrom héját.
A zselatint feloldjuk 1 dl vizben, majd langyosra hűtjük, és a 3,5dl tejszínhez (hideg legyen) adjuk, és ezzel együtt keményre verjük a tejszínt, majd a kész habot hozzáadjuk az ízesített túróhoz.
Szükségünk lesz egy gömbölyű 2 literes edényre, melyet folpackkal kibélelünk, és a piskótatekercseket kb. 7mm vastag szeletekre vágjuk, amelyekkel szorosan kibéleljük az edény belsejét, alját is. Beleöntjük az ízesített túrót,csokireszeléket majd a tetejét is beborítjuk a maradék piskótával és lefedjük a tetejét szeletelt eperrel utána folpackkal, majd picit megnyomkodjuk és betesszük a hűtőbe kb. 4 óra hosszára.
Az idő eltelte után levesszük a tetejéről a fóliát, ráteszünk egy hozzá illő tányért és átfordítjuk (ha tortaalátétet akarunk alátenni, akkor most kell, mert később már nem mozdítható), majd levesszük róla a fóliát.És tállhatjuk is:-)!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése