Aranygaluska,vanília öntettel:
Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt
- csipet só
- 3-4 ek. cukor
- 3 tojás sárgája
- fél citrom reszelt héja
- kb. 2.5 dl tej
- 5 dkg olv. vaj
- 2,5 dkg élesztő
Rétegezéshez:
- kb. 15 dkg őrölt dió
- 4-5 ek. porcukor (ízlés szerint),vagy cukor
- kb. 8 dkg olvasztott vaj
- Öntethez:2 cs vaniliás pudingpor,1,5 liter tej hogy folyós legyen kicsit,cukor izlés szerint
- Szokásos módon kicsit hígabb pudingot készítünk.
Kenyérsütőgép dagasztó programjával, de akár kézi mixerrel is
összeállítható a tészta. Egy kissé lágyabb kalácstésztát készítek, majd
duplájára kelesztem. Lisztezett felületen ujjnyi vastagságúra nyújtom,
közepes méretű fánkszaggatóval kiszaggatom. Egy kb. 26 cm-es tortaformát
olvasztott vajjal kikenek. Egy tálkába olvasztott vajat, egy másikban
cukrozott diót készítek elő. A kiszaggatott tésztákat először a vajban,
utána a cukros dióban forgatom meg, majd a tortaformába teszem egymás
mellé, de nem túl szorosan. Két réteg tészta kerül a formába, a kimaradt
diót a tetejére szórom.
Míg a sütőt előmelegítem 180 fokra egy ruhával letakarva újrakelesztem.
Kb. 40 perc alatt sül szép pirosra, ha kell félidőben fóliát borítok rá.