2013. november 17., vasárnap

Kelt tészta:

Az egyik kedvenc desszertem...tegnap el is készítettem:-)...cukrozott mákkal is isteni!!


                  Aranygaluska,vanília öntettel:

 





Hozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt
  • csipet só
  • 3-4 ek. cukor
  • 3 tojás sárgája
  • fél citrom reszelt héja
  • kb. 2.5 dl tej
  • 5 dkg olv. vaj
  • 2,5 dkg élesztő
Rétegezéshez:
  • kb. 15 dkg őrölt dió
  • 4-5 ek. porcukor (ízlés szerint),vagy cukor
  • kb. 8 dkg olvasztott vaj 

  • Öntethez:2 cs vaniliás pudingpor,1,5 liter tej hogy folyós legyen kicsit,cukor izlés szerint
  • Szokásos módon kicsit hígabb pudingot készítünk.
Kenyérsütőgép dagasztó programjával, de akár kézi mixerrel is összeállítható a tészta. Egy kissé lágyabb kalácstésztát készítek, majd duplájára kelesztem. Lisztezett felületen ujjnyi vastagságúra nyújtom, közepes méretű fánkszaggatóval kiszaggatom. Egy kb. 26 cm-es tortaformát olvasztott vajjal kikenek. Egy tálkába olvasztott vajat, egy másikban cukrozott diót készítek elő. A kiszaggatott tésztákat először a vajban, utána a cukros dióban forgatom meg, majd a tortaformába teszem egymás mellé, de nem túl szorosan. Két réteg tészta kerül a formába, a kimaradt diót a tetejére szórom.
Míg a sütőt előmelegítem 180 fokra egy ruhával letakarva újrakelesztem. Kb. 40 perc alatt sül szép pirosra, ha kell félidőben fóliát borítok rá.