Hatlapos(Szalakáli)
Hozzávalók a tésztához:
A krémhez:
30 dkg cukor
1 l tej
5 dkg cukrozatlan kakaópor(legjobb szerintem a holland)
6 evőkanál liszt
10 dkg vaj
Elkészítése:
A lisztet a vajjal v zsírral, és a cukorral elmorzsoljuk. A tejben a szalalkálit felfuttatjuk és a liszthez adjuk.
Összegyúrjuk, kidolgozzuk rétestészta keménységűre.Vigyázzunk mert nyújtáskor hamar elszakad.
A tésztát 6 felé vágjuk. Cipókba gyúrjuk, vékonyra nyújtjuk, majd lisztezett tepsi hátán külön-külön megsütjük 8-10 perc alatt 200 fokon (gázsütő). (Figyelgessük mert hamar megsülnek!)
Elkészítjük a krémet: a tej 3/4 részét a cukorral és a vaníliával felforraljuk. A lisztet a kakaóval és a megmaradt tejjel simára keverjük és a forrásban lévő tejhez öntjük. Folytonos keverés mellett sűrű krémmé főzzük. A krémet a tűzről levesszük, a vaj 3/4 részét elkeverjük benne és melegen a hat lapon egyenként eloszlatjuk, majd a lapokat egymásra rakjuk.
A tetejét a megmaradt felolvasztott vajjal megkenjük és porcukorral meghintjük.
Olvasztott csokival is bevonhatjuk.
Hideg helyen egy napig pihentetjük és csak másnap szeleteljük fel(csak győzzük kivárni :-P )
30 dkg cukor
1 l tej
5 dkg cukrozatlan kakaópor(legjobb szerintem a holland)
6 evőkanál liszt
10 dkg vaj
Elkészítése:
A lisztet a vajjal v zsírral, és a cukorral elmorzsoljuk. A tejben a szalalkálit felfuttatjuk és a liszthez adjuk.
Összegyúrjuk, kidolgozzuk rétestészta keménységűre.Vigyázzunk mert nyújtáskor hamar elszakad.
A tésztát 6 felé vágjuk. Cipókba gyúrjuk, vékonyra nyújtjuk, majd lisztezett tepsi hátán külön-külön megsütjük 8-10 perc alatt 200 fokon (gázsütő). (Figyelgessük mert hamar megsülnek!)
Elkészítjük a krémet: a tej 3/4 részét a cukorral és a vaníliával felforraljuk. A lisztet a kakaóval és a megmaradt tejjel simára keverjük és a forrásban lévő tejhez öntjük. Folytonos keverés mellett sűrű krémmé főzzük. A krémet a tűzről levesszük, a vaj 3/4 részét elkeverjük benne és melegen a hat lapon egyenként eloszlatjuk, majd a lapokat egymásra rakjuk.
A tetejét a megmaradt felolvasztott vajjal megkenjük és porcukorral meghintjük.
Olvasztott csokival is bevonhatjuk.
Hideg helyen egy napig pihentetjük és csak másnap szeleteljük fel(csak győzzük kivárni :-P )