2014. február 28., péntek

Hatlapos(Szalakáli)

Apósom születésnapjára készítettem mivel ez a kedvenc süteménye....nem csak neki a kedvence hanem nekem és a páromnak is és most már az én gyerekeimé is az lett....szinte alig lehet abbahagyni olyan finom...gyerekkoromban a nagymamám sokszor készítette  el nekünk csak ő olvasztott csokival vonta be a tetejét és színes cukorkákat szórt bele...mondanom sem kell hogy imádtuk....mindig veszekedtünk hogy kié legyen az utolsó szelet...úgyhogy vigyázzunk vele mert függőséget okoz...:-)




                             Hatlapos(Szalakáli)

 









  

Hozzávalók a  tésztához:


 50 dkg liszt
8 dkg vaj vagy zsír
10 dkg porcukor
20 g szalakáli
2 dl tej
A krémhez:

30 dkg cukor
1 l tej
5 dkg cukrozatlan kakaópor(legjobb szerintem  a holland)
6 evőkanál liszt
10 dkg vaj

Elkészítése:
A lisztet a vajjal v zsírral, és a  cukorral elmorzsoljuk. A tejben a szalalkálit felfuttatjuk és a liszthez adjuk.
Összegyúrjuk, kidolgozzuk rétestészta keménységűre.Vigyázzunk mert nyújtáskor hamar elszakad.
A tésztát 6 felé vágjuk. Cipókba gyúrjuk, vékonyra nyújtjuk, majd lisztezett tepsi hátán külön-külön megsütjük 8-10 perc alatt 200 fokon (gázsütő). (Figyelgessük mert hamar megsülnek!)
Elkészítjük a krémet: a tej 3/4 részét a cukorral és a vaníliával felforraljuk. A lisztet a kakaóval és a megmaradt tejjel simára keverjük és a forrásban lévő tejhez öntjük. Folytonos keverés mellett sűrű krémmé főzzük. A krémet a tűzről levesszük, a  vaj 3/4 részét elkeverjük benne és melegen a hat lapon egyenként eloszlatjuk, majd a lapokat egymásra rakjuk.
A tetejét a megmaradt felolvasztott vajjal megkenjük és porcukorral meghintjük.
Olvasztott csokival is bevonhatjuk.
Hideg helyen egy napig pihentetjük és csak másnap szeleteljük fel(csak győzzük kivárni :-P )