Londoni sajttorta Nigellától
A tortához:
150 g digestive keksz
75 g sózatlan vaj, megolvasztva
600 g krémsajt
150 g finom szemû kristálycukor
3 nagy tojás
3 nagy tojás sárgája
1½ evõkanál vanília-kivonat
1½ evõkanál citromlé
egy 20 cm átmérõjû csatos tortaforma
extraerõs háztartási alufólia
A mázhoz:
140 ml tejföl
1 evõkanál finom szemû kristálycukor
½ teáskanál vanília-kivonat
A tortához:150 g digestive keksz
75 g sózatlan vaj, megolvasztva
600 g krémsajt
150 g finom szemű kristálycukor
3 nagy tojás
3 nagy tojás sárgája
1½ evõkanál vanília-kivonat
1½ evõkanál citromlé
egy 20 cm átmérőjű csatos tortaforma
extraerõs háztartási alufólia
A mázhoz:
140 ml tejföl
1 evõkanál finom szemű kristálycukor
½ teáskanál vanília-kivonat
Robotgéppel törjük morzsává a kekszet, majd adjuk hozzá a vajat, és ezzel is dolgozzuk jól össze. Kézzel vagy egy kanál hátával nyomkodjuk a morzsatésztát a tortaforma aljába. Tegyük a hűtőbe, hogy összeérjen, és melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra (gázsütőnél 4-es fokozat).
össze az egész tojásokkal, a tojássárgájákkal, majd a vaníliával és a citromlével is.
Tegyünk fel forrni egy teáskanna vizet.
Erős alufóliával csomagoljuk be jó szorosan a már lehűlt tortaformát, hogy
az alját és az oldalát egyetlen nagy darab borítsa, majd csomagoljuk be még egy
réteggel, és állítsuk egy magas falú sütőtepsibe. Így a vízfürdő során a víz biztosan
nem kerül majd be a formába.
Töltsük a krémsajtos tölteléket az előhűtött tortaalapra, majd öntsük a
kannából a forró vizet a sütőtepsibe, a forma köré. A víznek nagyjából a forma fele
magasságáig kell érnie. Ne töltsük túl, különben nehéz lesz a formát kiemelni belőle.
Tegyük a tepsit a sütőbe, és süssük 50 percig. Ennyi idő alatt szépen összeáll, de nem
lesz túl kemény. Csak arra van szükségünk, hogy a tejfölös máz szépen a tetejére
simuljon, és ne süllyedjen a krémbe.
Keverjük össze a tejfölt a cukorral és a vaníliával, és öntsük a sajttorta tetejére. Majd tegyük vissza a sütőbe még 10 percre. Ha kész, vegyük ki a tepsit a sütőből, óvatosan emeljük ki belőle a tortaformát, és még mindig becsomagolva állítsuk egy rácsra, hogy kihűljön. Amikor már teljesen lehűlt, tegyük a hűtőbe, és csak tálalás előtt 20 perccel vegyük elő, hogy szobahőmérsékletűre engedjen.
Csomagoljuk ki, és forró vízbe mártott késsel szeleteljük fel. 8 adag lesz belőle.
Tálaljuk csokiszósszal vagy fanyar gyümölcs öntettel.