2014. június 25., szerda

Málnás-mandulás clafoutis (Tejpite)

Ma szedtem a kertünkből egy nagy adag málnát,azon kattogott az agyam hogy mit is készítsek belőle,íme a végeredmény diétás verzióban :-)

                                    Málnás-mandulás clafoutis




 Amit tudni kell róla....
 
"A clafoutis (ejtsd: klafuti) egy Limousini (franciaországi régió) desszert, amely sűrű palacsintatésztából és kimagozatlan fekete cseresznyéből készül. Az eredeti recept szerint a mag különösen fontos, ugyanis a sütés folyamán azok az aromájukkal ízesítik a tésztát. A helyiek annyira büszkék a saját receptjükre, hogy a Francia Akadémiát is sikerült meggyőzniük, hogy csak a fekete, magozatlan cseresznyéből készült desszertet nevezhetjük hamisítatlan clafoutis-nak. Ettől függetlenül a világ minden táján készítik, és nemcsak cseresznyével."


 Aki hagyományos, harapható pitére vágyik, az süssön mást. A clafoutis ugyanis egészen más műfaj, a széle picit ropogós, a közepe pedig krémes és rezgős. Langyosan, megporcukrozva a legjobb.

Íme a recept:

                                                 Málnás-mandulás clafoutis(Tejpite)

Hozzávalók 4-6 személyre:

 
kb.25 dkg málna de lehet több is izlés szerint
• 10 dkg nyírfacukor vagy sima cukor a nem diétázóknak
• 125 g sima liszt,én Dia Welness sütőlisztet használtam
• 3 tojás
• 1 csipet só
• 3 dl tej
• 1 evőkanál vaj

 Szeletelt mandula a tetejére (elhagyható) 
A lisztet átszitáljuk és elkeverjük a cukorral, a sóval, valamint a habosra vert tojásokkal. Majd szépen apránként hozzáöntjük a tejet. Egy sütőformát kivajazunk, majd beleöntjük a málnát és ráöntjük a sűrű palacsintatésztát és megszórjuk a mandulával.
 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük és 30-40 percig sütjük.
Nagyon  finom más szaftos gyümölccsel is, mint például szederrel, almával, eperrel vagy akár sárgabarackkal.

Nem árt neki, ha egy kevés fahéjat vagy vaníliát is keverünk a cukor mellé. Aki pedig a luxusra utazik, az a tej felét tejszínre cseréli.