2013. november 14., csütörtök

Nemzeti ételek:

Tegnap ebédre készítettem el ...isteni finom lett!!!Mindenkinek nagyon ízlett!  Ez egyébként El Salvador nemzeti étele, olyasmi mint a quesadillas. ( töltött tortilla)Amelyet itt az oldalamon megtaláltok recepttel együtt. 
Csak itt nem 2 lap van összesütve a töltelékkel hanem bele kerül a töltelék. Nagyon finom is kiadós étel. Gyorsan készen van vacsorára, uzsonnára tökéletes. Ha nem vagyunk túl szétesve reggel akkor akár reggelire is nagyon ütős. A töltelék szabadon variálható, a szokásos ki mit talál a hűtőben.  Nyugodtan variáljuk. 6 db lesz ebből a mennyiségből.


                                     Pupusas



Hozzávalók:
A tésztához:
30 dkg liszt, 1 teáskanál sütőpor, 1 teáskanál só, 50 ml olaj, 120 ml víz,
Töltelék:
2 evőkanál tejföl, 10 dkg reszelt sajt, 2 evőkanál sonka apróra vágva, 1 evőkanál kockázott bacon amit kicsit lepirítottam, 1 paprika nagyon apróra vágva, pár szelet póréhagyma szintén picire vágva, 2 gerezd fokhagyma, csipet só
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit egy tálban jól összegyúrjuk. Hagyjuk picit pihenni, pont elég neki annyi pihenő míg a tölteléket elkészítjük.
A sonkát, paprikát, póréhagymát apróra daraboljuk, a bacon szalonnát egy kicsit megpirítjuk. A sajtot lereszeljük. Egy tálba tesszük a tejfölt, hozzáadjuk a többi hozzávalót sózzuk ha kell és jól összekeverjük.
A tésztát 6 egyenlő részre osztjuk,kicsit kinyújtjuk,teszünk bele 1 púpos evőkanálnyit a töltelékből,
majd a széleit összecsípjük, kicsit lapítjuk és egy teflon serpenyőben (olaj nem kell hozzá) pár perc alatt megsütjük előbb az egyik,majd a másik oldalát is, ez kb 3-4 perc.
Friss salátával vagy salsával tálaljuk.







2013. november 13., szerda

Desszertek,kuglóf...


Isteni kuglóf  Dörmi kis mackónak álcázva.....:-)


                             Dörmi kis mackó:






Hozzávalók a tésztához:
12,5 dkg Ráma
14 dkg porcukor
2 csomag vaniliás cukor
1tk.vanília aroma(elhagyható)
2 tojás szétválasztva(a fehérjét kemény habbá verjük)
1 citrom reszelt héja
30 dkg liszt
1 csomag sütőpor
2 dl tej
csokidara v reszelt csoki izlés szerint

Díszítéshez:
olvasztott ét vagy tejcsoki
szórócukor,cukor


Elkészítése:
A tészta hozzávalóit kézi mixerrel összekeverjük majd a tojásfehérjét felverjük kemény habbá és finoman fakanállal hozzáverjük.
Vajazott,lisztezett maciformában 180 'C-on kb. 40- percig  sütjük.
Sima kuglófként is elkészíthetjük ,csokiöntettel és dióval szórva például:-)
A tészta felébe tehetünk 1 ek. kakaót+2 ek. tejet  és akkor szép márványos lesz.

 

 

Sütés nélküli Desszertek:

Sokszor elkészítem mert gyorsan megvan,sütni sem kell és nagyon finom...Tökéletes vendégváró...

                  
                   Diós-kekszes  csokiszalámi:




Hozzávalók:

  • 10 dkg cukor
  • 4 evőkanál kakaó
  • 2 dl tej
  • 10 dkg  margarin
  • 1/2 dl rum /vagy 1 rumaroma/
  • 50 dkg háztartási keksz (mehet hozzá minden maradék apró süti, piskóta, tésztamaradék)
  • Dió durvára vágva ( kb. 2 maréknyi )

Elkészítés:

A kekszet nyújtódeszkán kissebb-nagyobb darabokra összetörjük, és nagy tálba tesszük, amibe könnyen össze tudjuk majd keverni a folyékony összetevőkkel.A diót durvára vágjuk.
A cukrot, a vajat, a kakaót és a tejet, egy lábasban feltesszük melegedni, ha forrni kezd, lekapcsoljuk a lángot. A tűzről levéve beletesszük a rumot.

Ráöntjük a darabolt kekszre,a diót is beleszórjuk és összekeverjük.

Egy celofánpapírra hosszában a masszából halmokat rakunk, szorosan henger alakúra feltekerjük, közben össze-össze nyomkodjuk, hogy ne legyen hézagos.Gyorsan dolgozzunk vele, amíg meleg, különben megszilárdul és nem tapad össze, a szeletelésnél pedig omlik!

Ha kihűlt (ez egy-két órát jelent a hűtőben, de jobb egy éjszakára betenni), meghempergetjük kókuszreszelékben, darált dióban, mogyoróban ízlés szerint. Éles késsel fél cm szélesre szeleteljük. 
Fagyasztóban sokáig eláll, ha vendégek jönnek ,előtte fél órával vegyük ki.

Aki szereti, tehet bele mazsolát, kókuszreszeléket,  mogyorót, lecsepegtetett befőttet... kinek mi jut eszébe (vagy mi van otthon).:-)

Desszertek:


Íme agy nagyon finom bevált recept ,olyan amilyennek  egy gofrinak lennie kell.....kívül ropogós,belül omlós..isteni csokidarabkákkal..


              Csokidarabkás ropogós gofri:






Hozzávalók:





15 dkg vaj

5 dkg cukor

1 teáskanál vaníliakivonat

4 tojás

25 dkg liszt

1 teáskanál sütőpor

1,5 dl tej

15 dkg tejcsokoládé  v étcsoki(én étcsokival készítettem)

1 csipet só


A sütéshez: 


1 evőkanálnyi olaj




A vajat a cukorral és a vaníliakivonattal kihabosítjuk. Egyenként beleütjük a tojásokat, mindegyikkel 1-1 percig keverve. Felváltogatva hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet és a tejet. Végül beleforgatjuk az apróra vagdosott tejcsokoládét. Felforrósítjuk az olajjal megkent, vagy bespriccelt gofrisütőt. Minden gofrihoz 1-1 evőkanálnyi tésztát adagolunk a sütőbe és kicsit eloszlatjuk rajta. Szép aranybarnára sütjük, kivesszük és rácsra téve kihűtjük. Ez a tészta mennyiség 12 gofri készítéséhez elegendő. Tálaláskor megszórhatjuk porcukorral és csokipudinggal,nutellával tejszínhabbal tálalhatjuk.