2013. november 7., csütörtök

Nemzeti ételek...


Talán az egyik legnépszerűbb mexikói étel, egyre nagyobb sikere van nálunk is. Tulajdonképpen sajttal és mindenféle földi jóval megpakolt tortillalapokról van szó, amelyet sütőben ropogósra és olvadósra sütünk.Már régóta szemeztem vele és végre ma el is készítettem ...egyszerű...gyors...és isteni finom!!!!Próbáljátok ki!!!
 
 

       Quesadilla, a mexikói melegszendvics




 

 Tortillalapot ma már szinte minden nagyobb bevásárló helyen lehet kapni, ebből percek alatt elkészíthető a quesadilla, ízlés szerint töltve húsos vagy zöldséges töltelékkel, sajttal gazdagon meghintve. Készülhet félbehajtva, de két lap közé is kerülhet a töltelék. Annyira változatosan készíthető, hogy megunhatatlan, rendesen megmozgatja a fantáziát főleg az enyémet:-P

Hozzávalók a tortillalapokhoz:(én most bolti tortillával csináltam)
30 dkg liszt
2 evőkanál olaj
1 teáskanál só
2 dl víz

De ha az nincs itthon akkor így készítem:
A  tészta hozzávalóit jól kidolgozzuk, 4 részre osztjuk, nyújtófával vékonyra nyújtjuk, közben folyamatosan lisztezve. Nagyméretű serpenyőben zsiradék nélkül megsütjük mindkét oldalát. 

A töltelék amivel én most készítettem:

kb. 5 db lapka sajt
sonka reszelve ízlés szerint
fokhagymás fűszersó
paprikás szalámi

Elkészítése:
 1 Tortilla lapot beterítek a lapka sajtokkal hogy mindenhol befedje,ráreszelem a sonkát,sózom majd elhelyezem rajta a paprikás szalámit és ráteszek még egy tortilla lapot majd serpenyőben mindkét oldalát megpirítom hogy a sajt elolvadjon benne,cikkekre vágva friss salátával vagy Salsa szósszal tálalom.
Jó étvágyat hozzá!!!


2013. november 5., kedd

Haloweenra nasi 2.

Haloweenra készült a boszi ujjak mellé,nagyon finom omlós keksz nutellával töltve...az ötletadó recept az Ami a Konyhámból kikerül oldalról van :-)


                 Narancsos-nutellás tökfejek:










Hozzávalók:
Tésztához:
35 dkg Rama, 44 dkg liszt, 12 dkg porcukor, 1 db narancs reszelt héja 


Krémhez:Nutella


Mázhoz:
5 dkg porcukor, 1-2 evőkanál narancslé 
Elkészítés:
Tálba tesszük a lisztet, hozzáadjuk a porcukrot és a margarint, belereszeljük a narancs héját,majd összegyúrjuk. Lefóliázzuk és 1 órát a hűtőben pihentetjük.

Ha pihent, enyhén lisztezett deszkára tesszük, és kinyújtjuk kb 2-3 mm vastagságúra.Majd egy kör alakú szaggatóval kiszaggatjuk. (kb 7 cm átmérőjű)és elkezdjük egy kés segítségével kivágni a szemét, orrát, száját is kinek, hogyan tetszik.
A kiszedett pici darabokból csinálunk neki pici véget, amit csak rányomunk,és késsel az arcát is megvágjuk. Érdemes kicsit mélyebben megvágni, nehogy a sütésnél eltűnjenek a vonalak, kicsit megduzzad a sütink.Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket.180 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt szép világosra sütjük.

A nutellát a kihűlt kekszre kenjük.

Majd rátesszük a kivágott fejet is, és közben kissé lenyomjuk, hogy a lukakba belemenjen a krém.Ha kész vannak, elkészítjük a mázat. A porcukrot összekeverjük a kifacsart narancslével,és ecset vagy az ujjunk segítségével megkenjük őket.Kb. fél óra és rászárad a máz.



 



 

 




 



 

Haloweenra..nasi

Idén Haloweenra ezt csináltam,párom meg is lepődött.....idézem....:ATYA ÚRISTEN!!!!:-DD
Haloween bulira tökéletes,nagyon finom keksz!
(Kb.60-70 db lett belőle)

Az ötletadó recept az ..Ami a konyhámból kikerül oldaról van :-)
http://amiakonyhambolkikerul-hu.webnode.hu/blog/


                Ropogós levágott bosziujjak:

 







 


Hozzávalók:
50 dkg liszt, 26 dkg porcukor, 20 dkg margarin 1 db tojás, 1 teáskanál vanília kivonat (ha nincs, akkor 1 csomag vaníliás cukor) 1 teáskanál mandula aroma, 1 teáskanál sütőpor, 1 csipet só, mandula

A vér imitálására a körömágyhoz:
Piros színű cukoríró

Elkészítés:
A porcukrot, margarint, tojást, a vaníliát, mandula aromát tálba tesszük, és jól elkeverjük.
Hozzáadjuk a sót, átszitált sütőport és a lisztet,összegyúrjuk,majd a hűtőbe tesszük 30 percre.
Amíg pihen, addig a mandulát el lehet készíteni ha, kell hámozni, és felezni.(Forró vízben kicsit hagyjuk állni utána könnyen lejön a héja)
A tésztát a hűtőből kivesszük, egy kis darabot lecsípünk belőle,majd vékonyra sodorjuk,és a ujj alakra formázzuk.A csíkokat a legegyszerűbben fogpiszkálóval, megcsíkozzuk.
Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. 180 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütjük.Vigyázzunk mert hamar megpirulnak!
Ha kissé kihűltek a körömágyat körbehúzzuk a cukoríróval. 

A kisfiam is alkotott ebből a  tésztából szép sütiket magának:-)