2014. április 29., kedd

Pihe-puha foszlós kalács


Valamelyik nap megkívántam a kalácsot,gondoltam akkor sütök is eggyet....valami mennyei finom foszlós lett...eddig a  legfinomabb kalács amit életemben ettem(de komolyan).... szó szerint nem bírtuk abbahagyni...a recept Mirzától van,köszönet érte!Gyerekkoromban ettem hasonlót.Mi vajjal és házi fahéjas fügelekvárral ettük.:-P





                                      Pihe-puha foszlós kalács

Hozzávalók: 3 dl tej, 5-6 evőkanál cukor, 5 dkg vaj, fél teáskanál só, 50 dkg liszt, 1 csomag szárított élesztő
Tetejére:1 tojás+1kk tej összekeverve ,szeletelt mandula(elhagyható)a tetejére szórva

Elkészítés:
1.) A hozzávalókat a megadott sorrendben a kenyérsütőgépbe tesszük, és bedagasztjuk-kelesztjük 1,5 óra alatt.
2.) A megkelt tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk, majd 3 részre osztjuk. A 3 darabból 1-1 rudat sodrunk, és a három rudat összefonjuk.  A megfont kalácstésztát kiolajozott vagy vajazott formába tesszük, letakarjuk egy konyharuhával és kelni hagyjuk legalább 30- 60 percig.
3.) A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és ha már forró, betesszük a tejes-tojással megkent mandulával szórt tésztát, és 30 perc alatt készre sütjük. A sütőforma mellé helyezzünk egy kis edényben vizet, ettől jobb lesz a kalács állaga.
Ha megsült, rácson hagyjuk kihűlni, majd tiszta konyharuhába csavarva, a konyhaszekrényben tároljuk. Másnapra is friss és habkönnyű marad. Ha nem faljuk fel persze az egészet:-D



















2014. április 28., hétfő

Gyors somló torta

Tegnap készítettem a páromnak ezt a tortát,imádja a somlói galuskát ezért kitaláltam hogy elkészítem  az egyszerűbb és gyorsabb változatát.....nagy sikere volt :-)!!




  

                                Gyors somló torta:










 Hozzávalók:

1 nagy csomag babapiskóta

1 csomag vaniliás pudingpor(főzés nélküli)

1 csomag csokis pudingpor(főzés nélküli)..Én kevertem bele egy kis csokidarát is :-)

(tej a pudingokhoz a csomagolás szerint)

1 üveg rumaroma

cukor izlés szerint a pudingba

kb.1-2 dl tej

kb. 1,5-2dl darált dió

500 ml Hulala tejszínhab

dió a díszítéshez

 csokiöntethez: 2 ek kakaó,2 ek viz,cukor izlés szerint,2 tk rumaroma,kb.5 g vaj...a lényeg hogy sűrű krém legyen(ezeket felfőzni.

Elkészítése:

A pudingokat elkészítem. 

A habot felverem.

A pudingokat kikeverem egy kis (kb 3 ek.)tejszinhabbal.

Egy kapcsos tortaforma aljába(26 cm) 2dl tejben elkevert rumaromába mártott babapiskótákat fektetek,majd a vaniliás krém felét rákenem,megszórom a darált dió harmadával,majd meglocsolom egy kis csokiöntettel,majd csokipuding fele, egy sor mártott babapiskóta jön,utána ismét vaníliás krém,megint darált dió,csokiöntet,mártott piskóta,végül a  csokipudingot is rákenem,bevonom a maradék tejszínhabbal(nekem még maradt is belőle :-P)szépen elsimítom a tetejét,a maradék csokiöntetet szépen rácsurgatom és a megmaradt darált dióval és dióval díszítem.Hűtőbe teszem 2-3 órára(ha kibirjuk :-D )