Diós-kekszes csokiszalámi:
Hozzávalók:
- 10 dkg cukor
- 4 evőkanál kakaó
- 2 dl tej
- 10 dkg margarin
- 1/2 dl rum /vagy 1 rumaroma/
- 50 dkg háztartási keksz (mehet hozzá minden maradék apró süti, piskóta, tésztamaradék)
- Dió durvára vágva ( kb. 2 maréknyi )
Elkészítés:
A kekszet nyújtódeszkán kissebb-nagyobb
darabokra összetörjük, és nagy tálba tesszük, amibe könnyen össze tudjuk
majd keverni a folyékony összetevőkkel.A diót durvára vágjuk.
A cukrot, a vajat, a kakaót és a tejet, egy lábasban feltesszük melegedni, ha forrni kezd, lekapcsoljuk a lángot. A tűzről levéve beletesszük a rumot.
Ráöntjük a darabolt kekszre,a diót is beleszórjuk és összekeverjük.
Egy celofánpapírra hosszában a masszából halmokat rakunk, szorosan henger alakúra feltekerjük, közben össze-össze nyomkodjuk, hogy ne legyen hézagos.Gyorsan dolgozzunk vele, amíg meleg, különben megszilárdul és nem tapad össze, a szeletelésnél pedig omlik!
Ha kihűlt (ez egy-két órát jelent a hűtőben, de jobb egy éjszakára betenni), meghempergetjük kókuszreszelékben, darált dióban, mogyoróban ízlés szerint. Éles késsel fél cm szélesre szeleteljük.
A cukrot, a vajat, a kakaót és a tejet, egy lábasban feltesszük melegedni, ha forrni kezd, lekapcsoljuk a lángot. A tűzről levéve beletesszük a rumot.
Ráöntjük a darabolt kekszre,a diót is beleszórjuk és összekeverjük.
Egy celofánpapírra hosszában a masszából halmokat rakunk, szorosan henger alakúra feltekerjük, közben össze-össze nyomkodjuk, hogy ne legyen hézagos.Gyorsan dolgozzunk vele, amíg meleg, különben megszilárdul és nem tapad össze, a szeletelésnél pedig omlik!
Ha kihűlt (ez egy-két órát jelent a hűtőben, de jobb egy éjszakára betenni), meghempergetjük kókuszreszelékben, darált dióban, mogyoróban ízlés szerint. Éles késsel fél cm szélesre szeleteljük.
Fagyasztóban sokáig eláll, ha vendégek jönnek ,előtte fél órával vegyük ki.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése