Palócgulyás
A kedvenc levesem..:-P
Hozzávalók:
30
dkg ürü színhús,(én csirke,és disznóhúsból is szoktam készíteni!), 4
dkg zsír(vagy olaj),1 fej vöröshagyma,1 g.fokhagyma (vagy
f.hagyma-krém),l kk.pirospaprika,1 babérlevél,1 csipet ő.köménymag,30
dkg burgonya,2 db sárgarépa,1 fehérrépa,50 dkg zöldbab, 2 dl tejföl, 1 ek.liszt,t.bors és só.
Elkészítés:
Az
apróra vágott hagymát felhevített zsírban félig megpirítjuk,megszórjuk
p.paprikával,elkeverjük,felöntjük kb. 1/2 dl vízzel.Ha ismét zsírjára
sül,beletesszük a jól megmosott,apró kockákra vágott húst,(ha ürühúsból
készítjük,előzőleg le is forrázhatjuk,hogy erős szagát
elvegye,megsózzuk,babérlevéllel,t.borssal fűszerezzük,hozzáadjuk a
köménymagot és a z.fokhagymát.Fedő alatt többször megkevergetve puhára
főzzük.Mindig csak annyi lé legyen alatta,hogy le ne süljön a hús.Közben
egy másik edényben gyengén sós vízben megfőzzük az apró kockákra vágott
burgonyát,sárgarépát,fehérrépát és a megtisztított,egyenletes db-okra vágott z.babot.A
zsírból és lisztből rózsaszínűre pirított rántást készítünk,és a
húst,krumplit,babot összeöntve berántjuk,és felöntjük annyi
lével,amennyi levesre szükségünk van (de ne legyen túl híg!) Jól
összeforraljuk és tálalás előtt elkeverjük benne a tejfölt.(Lehet kis
tejjel is higítani,aki úgy szereti.)Ha nem elég fűszeres,utána lehet
ízesíteni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése