2014. április 29., kedd

Pihe-puha foszlós kalács


Valamelyik nap megkívántam a kalácsot,gondoltam akkor sütök is eggyet....valami mennyei finom foszlós lett...eddig a  legfinomabb kalács amit életemben ettem(de komolyan).... szó szerint nem bírtuk abbahagyni...a recept Mirzától van,köszönet érte!Gyerekkoromban ettem hasonlót.Mi vajjal és házi fahéjas fügelekvárral ettük.:-P





                                      Pihe-puha foszlós kalács

Hozzávalók: 3 dl tej, 5-6 evőkanál cukor, 5 dkg vaj, fél teáskanál só, 50 dkg liszt, 1 csomag szárított élesztő
Tetejére:1 tojás+1kk tej összekeverve ,szeletelt mandula(elhagyható)a tetejére szórva

Elkészítés:
1.) A hozzávalókat a megadott sorrendben a kenyérsütőgépbe tesszük, és bedagasztjuk-kelesztjük 1,5 óra alatt.
2.) A megkelt tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk, majd 3 részre osztjuk. A 3 darabból 1-1 rudat sodrunk, és a három rudat összefonjuk.  A megfont kalácstésztát kiolajozott vagy vajazott formába tesszük, letakarjuk egy konyharuhával és kelni hagyjuk legalább 30- 60 percig.
3.) A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és ha már forró, betesszük a tejes-tojással megkent mandulával szórt tésztát, és 30 perc alatt készre sütjük. A sütőforma mellé helyezzünk egy kis edényben vizet, ettől jobb lesz a kalács állaga.
Ha megsült, rácson hagyjuk kihűlni, majd tiszta konyharuhába csavarva, a konyhaszekrényben tároljuk. Másnapra is friss és habkönnyű marad. Ha nem faljuk fel persze az egészet:-D



















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése